Rakúsko: Akcia na záchranu slovenského alpinistu bude pokračovať v pondelok

30.04.2012 Celý región

Innsbruck 29. apríla (TASR) - Akcia na záchranu slovenského alpinistu, ktorý sa v sobotu zrútil do trhliny v ľadovci vo Východnom Tirolsku, bude pokračovať v pondelok, potvrdil pre TASR hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

"Záchranárska akcia bola dnes už prerušená, budú v nej pokračovať zajtra. Slovák padal podľa rakúskych záchranárov cca. 40 metrov a je zakliesnený v pukline. Na záchranárov nijakým spôsobom nereagoval," uviedol hovorca rezortu slovenskej diplomacie.

Tridsaťšesťročný Slovák spadol na ľadovci pod horou Rainerhorn v sobotu na poludnie. Náročné záchranné práce museli v noci prerušiť a od dnešného ráno znova pokračovali. Muž bol zakliesnený v ľade, nereagoval na výzvy a okrem toho bol zasypaný zosunutým snehom. Trhlina bola veľmi úzka, miestami mala len 30 centimetrov, preto sa záchranári museli k alpinistovi prepracovávať hydraulickým kladivom.

Podľa vyjadrenia lekára, ktorý bol pri trhline, môže byť horolezec mŕtvy - pravdepodobne neprežil už samotný pád hlavou dole. V sobotu vytiahli len jeho batoh.

Na záchrannej akcii sa podieľalo 15 mužov a dva vrtuľníky. Pokračovala dnes on ranných hodín, v oblasti však vial silný vietor a panovala zlá viditeľnosť.

Pri treťom lete vrtuľníka na miesto nehody sa stroj dostal do hmly, uviedla horská záchranná služba. Pilot dvoch horských záchranárov a alpského policajta rádiom informoval, že nemôže letieť ďalej a musí vrtuľník otočiť. Po následnom odopnutí lana trojica mužov spadla na ľadovec. Dvaja muži utrpeli ťažké zranenia, jeden z nich, policajt, im podľahol.

Slovák, ktorý spadol do trhliny, patril k osemčlennej skupine, ktorá sa v sobotu vydala na 3657 metrov vysoký Großvenediger. Pri zostupe z hory piati z nich išli na lyžiach a zvyšní traja pešo. Pri prechode cez terén s početnými trhlinami sa prvý z trojice prepadol do zmäknutého snehu a zrútil do pukliny. Nie je jasné, prečo traja horolezci neboli zaistení lanom.
 

Vyberte región